Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy magia zalicza się do kuglarstwa?

Czy magia/iluzja zalicza się do kuglarstwa?
Tak
61%
 61%  [ 19 ]
Nie
38%
 38%  [ 12 ]
Głosowań: 31
Wszystkich Głosów: 31

Autor Wiadomość
tulexx 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 2:51 am   Czy magia zalicza się do kuglarstwa?

Moze i to jest kolejny z serii glupich tematow, ale mnie to ciekawi. Pytanie mi się pojawilo po tym jak dalem temat o magiku w multimediach ogolnych, i Rhalf napisal ze powinno byc w pozostalych. No i teraz jedyna roznica miedzy nimi jest taka, ze w pozostalych sa rzeczy niezwiazane z kuglarstwem, a w ogolnych rzeczy ktore sa kuglarskie, ale nie mozna ich zakwalifikowac do innych dzialow w multimediach. No wiec czy magia jest kuglarstwem czy nie?

Rhalf 
.:Rusałki:.

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 3:10 am   

Kiedyś słyszałem, że żongler to magik, który bezwstydnie zdradza swoje sztuczki.

Niestety nigdy nie słyszałem, ze magik to skromny żongler zongler więc mniemam, że nie.

mój status

JohnyM 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 8:45 am   

Czytałem kiedyś książkę o technikach iluzji, w której wielokrotnie było użyte określenie "kuglarz".

Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:57 am   

kuglarz w znaczeniu "oszust"

słowo kuglarz jako żongler wprowadził bas, dopiero niedawno ;P

magia to nie zonglerka!

mój status

Dell 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 11:03 am   

Przecież kuglarstwo to nie tylko żonglerka.
Żonglerka to kuglarstwo
Iluzja to kuglarstwo
Żonglerka to nie iluzja
Iluzja to nie żonglerka.
Takie przynajmniej jest moje zdanie.

Luzy 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 11:13 am   

wedlug mnie jak ogladalem kilka filmikow na YT z zonglerka kontaktowa to dla mnie nic nie wiedzacego na ten temat wygladalo jak iluzja wiec chyba mozna stwierdzic ze tak ale to tylko moje skromne zdanie

slepiec 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 1:04 pm   

to że zarówna 'magia' jak i zonglerka wykorzystują iluzję, nie oznacza ze magia == zonglerka, czy ogólniej ze magia == kuglarstwo.

mój status

Dell 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 1:33 pm   

Może napiszcie co to według was jest kuglarstwo, bo kuglarstwo to dość szerokie pojęcie a z tego co piszecie to mi się zdaje że uważacie że kuglarstwo to przedewszystkim żonglerka.

Luzy 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 2:59 pm   

nie no ale zonglerka kontaktowa wedlug mnie jest chyba najbardziej do tego zbliżona bo np diabolo z iluzją za duzo raczej nie ma wspólnego

Franky 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 3:12 pm   

wyprowadzając mój nudny wniosek :D (hehe) w moim odczuciu żongler to nie magik, ale po prostu osoba podrzucająca przedmioty. Magika oczywiście mozna połączyć z żonglerem, ale wtedy to już wyjdzie żonglero-magik; Np. podrzucający piłeczki w górę, które w niewyjaśnionych okolicznościach znikają... etc. Jest wiele przyczyn, dla których żonglerzy sięgają do magii, ale najważniejszym jest kwestia urozmaicania pokazów iluzją i moim zdaniem stąd właśnie wzięło się nazewnictwo żonglera jako magika (i vice versa). Odpowiadając wreszcie na pytanie, dla mnie: TAK, iluzja zalicza się jako żonglerka oczywiście jeśli jest tylko jej częścią, a nie osobną dyscypliną.
Pozdrawiam

slepiec 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 3:24 pm   

hm.... glupi ten temat;

kuglarstwem nazwał bym ogół czynności wykorzystujących różnego rodzaju przedmioty w celu zszokowania, uciechy oraz zabawiania publiczności, w czynnościach tych główny nacisk położono na zdolności motoryczne sztukmistrza.

można by powiedzieć że 'magia' / iluzja jest czymś posunietym dalej. Do zdolności ruchowych, znajomości własnego ciała dołożył był umiejętność ukrycia prawdziwego działania rekwizytów oraz aspekty gry psychologicznej.

przyjeło się mówić o żonglerce konktowej ze to iluzja - nie wiem czemu. Słyszałem że choćby izolacje na poi czy kije to tez rodzaj iluzji. Może racja, ale prosto odkryć faktyczny sposób funkcjonowania tej grupy tricków.

mój status

Grace 
przyjaciel

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 4:16 pm   

dodajmy jeszcze, ze magik, zeby miał jakas wartość musi mieć widownie!

zongler (podkreslam, ze do zonglerki zalicza się tez poi iinne ustrojstwa) moze to robic dla własnej przyjemnosci i do miary jego umiejetnosci nie trzeba publiki.

mój status

Dell 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 5:11 pm   

Magik też może robić sztuczki dla własnej przyjemności.
Pozatym magik magikowi nie równy. Są rózne rodzaje magików (np ja nigdy nie wystepuje przed publicznością tylko robie jakiś trick niespodziewanie np w pubie czy idąc ulicą)

Grace 
przyjaciel

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 5:37 pm   

no widzisz, a jednak, zeby to miało sens, ktos musi Cie zauwazyc. jak chocby jakis przechodzien na ulicy czy ktos inny w pubie.

Ty znasz te sztuczki - oni nie.

Magia ma sens tylko wtedy, kiedy publiczność nie wie i nie umie tego zrobić.

W zonglerce to proste, mozna to łatwo wyjaśnić, co gorsza nauczyć kogoś a i tak będzie to zadziwiało. Ale nie trzeba tego nikomu pokazywac, mozna uczyc się dla samego siebie, dla zwykłego cwiczenia jak wiele innych sportów czy hobby.

mój status

Dell 
**

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 5:52 pm   

Wiesz żonglerką tez ludzie nie będą się zachwycać jak będą potrafić żonglować, a co do magi to nie wystarczy wiedzieć jak zrobić trick. np kiedyś pokazałem 2 znajomym jak zrobić lewitacje małego przedmiotu. Po jakis 30 min każdy z nich potrafił zrobić podstawowe sztuczki z lewitacją, jednak nie potrafili tego odpowiednio zaprezentować przez co widzowie widzieli tylko unoszace się przedmioty a nie magie.
A fakt że to jest inne od żonglerki nie oznacza że nie jest kuglarstwem.

tulexx 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 6:18 pm   

Cytat:
dodajmy jeszcze, ze magik, zeby miał jakas wartość musi mieć widownie!

zongler (podkreslam, ze do zonglerki zalicza się tez poi iinne ustrojstwa) moze to robic dla własnej przyjemnosci i do miary jego umiejetnosci nie trzeba publiki.

Czyli wedlug Ciebie Grace, kuglarstwo to cos co się glownie trenuje dla siebie, ale mozna tez pokazac publicznosci? A jak cos jest wlasciwie glownie dla publiki (chociaz cwiczenie trickow magicznych tez mozna robic dla siebie) to wtedy nie zalicza się do kuglarstwa?

Grace 
przyjaciel

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:19 pm   

chyba nie rozumiesz.

Magia ma sens, kiedy towarzyszy jej jakas tajemnica. a taka jest tylko wtedy kiedy masz grono ludzi zastanawiajacych się jak to robisz.

w zonglerce (=kuglarstwie) masz cos, co kazdy widzi jak zrobic, ale to nie jest wazne bo zachwyca i bez tego, ale tez dlatego mozesz się tego uczyc sam dla siebie i zawsze ma to swoja wartość.

owszem, umiejetnosc i wycwiczenie to wspólny mianownik, ale na tym się kończy.

mój status

JohnyM 

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:28 pm   

Jest wiele trików magicznych, które wiem jak wykonać, a mimo tego mi imponują stopniem trudności.

Co z np. Houdini'm ? To nie same sztuczki, to też śmiertelne niebezpieczeństwo, a NADAL MAGIA.

Określenie kuglarz z tego co mi wiadomo, kształtowało się ogólnie dla "rozrywki" (żonglerka, iluzje, ŚPIEW).

Odpowiedz do tematu